..Mengoptimakan sinergi GERAKAN MAHASISWA ke arah merealisasikan IMPIAN MAHASISWA.. ..dari MAHASISWA untuk MAHASISWA.. ayuh!!! bersama realisasikan misi ::KAMPUS MILIK MAHASISWA::

KALENDAR 2009

Sunday, July 6, 2008

Bekas pemimpin mahasiswa pun kene liwat???!

Krisis demi krisis dalam negara hari ini berlaku. Tak sempat suatu peristiwa itu berakhir, timbul lagi satu peristiwa lain. Yang lagi menyerabutkan kepala otak aku ni ialah isu harga minyak yang naik mendadak. Ni baru bulan Julai, belum lagi bulan Ogos, tak tahu apa akan berlaku kalau bulan Ogos ni minyak naik lagi.

Aku sebenarnya tak berminat dengan politik ni, tapi disebabkan aku ni sering didedahkan dengan isu-isu semasa seperti kes-kes menteri yang tak pandai memerintah (dengan kata lain hanya tahu cari makan untuk perut sendiri), aku agak agresif kalau kawan-kawan aku sembang pasal politik dengan aku (hakikatnya, aku ni buta politik).

Aku baru sahaja habis belajar di UPM. Dengan kata lain, aku ni dulu adalah seorang mahasiswa, sekarang status aku ialah bekas mahasiswa. Bukan apa, aku terkejut apabila bekas mahasiswa pun terlibat dengan isu besar negara, iaitu isu liwat yang melibatkan Dato' Sri Anwar Ibrahim (DSAI). Isu ini timbul selepas isu minyak yang menggegarkan seluruh negara. Aku tak pasti Shaiful Bukhari Azlan (bekas MPP Uniten) betul-betul diliwat, atau sengaja mengaku semata-mata untuk menjatuhkan DSAI. Aku tak kisah kalau dia betul-betul diliwat, sebabnya, kalau DSAI betul-betul meliwatnya, suatu masa nanti DSAI akan terima balasan dari Allah. Kalau bukan di dunia pun, di akhirat dia takkan terlepas.


Tapi, aku cukup tak puas hati apabila terbaca dalam akhbar yang mengatakan bahawa Shaiful ni membuat report setelah diliwat sebanyak 8 kali oleh DSAI. Uiks...! 8 kali? Sampai 8 kali diliwat baru nak report? Selama 7 kali diliwat tak buat apa-apa pun. Pengecut sangatkah mahasiswa yang pernah memegang tampuk pemimpin mahasiswa semasa di kampus dulu? Mengapa terlalu pengecut sehingga tak sanggup nak report diliwat sebanyak 7 kali...7 kali banyak wooo. Ke-8 kali baru nak report...gila betul nilai aktivis mahasiswa macam ni. Ke dah seronok rasa diliwat sampai tak nak report? Kali ke-8 mungkin dah tak tahan sakit (mungkin sebab buasir kot, tapi DSAI paksa juga) baru nak report. BANGANG CAMPUR DAYUS LA DIA NI...!

Isu liwat ni buat aku cukup nak muntah sebenarnya, malas nak layan isu-isu yang membuang masa ni. Tapi, isu ni buat aku terpandang ke belakang, iaitu mahasiswa-mahasiswi yang masih dalam pengajian. Aku cukup risau dengan nilai yang ada pada mahasiswa bila aku cuba ambil tahu kejadian sebenar isu ini dengan cuba membaca isu ni di akhbar-akhbar. Walaupun aku ni tak minat sangat pasal politik kampus (sebab demokrasi di kampus ni dah bertukar kepada kuku besi), tapi aku dapat rasa, hanya politik kampus (demokrasi kampus) sahaja yang dapat membimbing dan melahirkan mahasiswa yang bermaruah dan berani, tidak takut menyatakan kebenaran (bukan macam Shaiful, walaupun pernah menjadi MPP, tapi dalam diri masih lagi teruk tak mahu menyatakan kebenaran setelah 7 kali diliwat - tu pun kalau betul-betul diliwat).

Entahlah, aku rasa risau, resah, gelisah...bila memikirkan mahasiswa sekarang. Isu Shaiful yang mengaku diliwat ni buat aku tak senang duduk sebenarnya. Bukan sebab aku geram dengan dia, tapi aku risau dengan anak-anak aku suatu masa nanti. Apa akan terjadi pada anak-anak aku bila masuk universiti nanti? Adakah anak-anak aku besok tergolong dalam golongan pengecut menyatakan kebenaran macam Shaiful ni? Dah "lunyai" baru nak bertindak...oh tidak, aku tak sanggup membiarkan generasi aku akan datang jadi macam tu, hilang maruah keturunan aku kalau jadi macam ni.

Lagi aku kesian dengan tunang dia, akhirnya bersuamikan seorang lelaki yang seronok diliwat, setelah "lunyai" baru nak report. Entah-entah lepas kahwin nanti, tak dapat nak bersama sebab Shaiful tak minat kat perempuan, tapi minat diliwat lelaki macam DSAI. Mungkin masa tu tunang dia akhirnya minta cerai sebab dah tak tahan dengan suami yang dah suka diliwat ini. Oh tidak...harapnya apa yang terfikir di minda aku ini tidak menjadi kenyataan. Sesungguhnya Islam itu adalah agama kebahagiaan. Ya Allah, selamatkanlah aku dan berilah hidayah kepada golongan seperti ini. Hanya pada-Mu kami berserah Ya Allah.

p/s: Ya Allah, ampunilah dosa aku, dan jauhilah aku, sahabat-sahabatku dan generasiku dari perkara-perkara fitnah sebegini, kerana matlamat hidup kami hanyalah untuk bertemu-Mu dalam keadaan suci, Ya Allah...

Sumber: http://bukit-tanah.blogspot.com

0 comments:

 
Setting Up Blog Using Blogger | Original Template By Loft Real Eestate | Modified By iEn © 2008 | Best Screen Resolution: 1024x768 Pixels | Best View With Firefox